Device Details

Device Overview

Name/Version: TX81Z editor 1.0
Author: jeroenliebregts  
Description: Editor for Yamaha TX81Z with sysex parameter exchange and full parameter recall of presets.

- connect TX81Z midi out to midi interface in
- connect midi interface out to TX81Z midi in
- drop the device on a midi channel in Live
- select midi interface port on editor
- select midi channel on editor to be same as send/receive channel on TX81Z
- Select a program on the editor and about half a second later all parameter should jump to the correct positions! Or choose a preset from the front panel of the TX and press LOAD on the editor.

make sure these settings are correct on your TX81Z:
- Exclusive: ON
- P.change: COM
- Receive CH + Transmit CH should be the same channel.
 

Device Details

Tags synth, utility, hardware
Live Version Used: 8.4.2
Max Version Used: 5.1.9
Date Added: Mar 05 2014 08:49:40
Date Last Updated: Feb 23 2017 15:41:24
Device Type: midi_device
Download URL (report link) http://radialradial.com/TX81Zeditor.zip
License (more info): None


Comments

will this work with the Dx11? thanks.

i don't know, i built it for myself and i only own the TX81Z

hi jeroen - this is awesome - thank you for putting together and sharing - unfortunately I can't get the midi interface port step to work - when I click on the drop down menu, the following list appears:

Off
Session 1
Session 2
Launchpad Launchpad
Elektron TM-1 Elektron TM-1
from MAX/MSP 1
from MAX/MSP 1

...none of which are midi interfaces that I have... and none of my own MIDI interfaces appear... which means I can't select the MIDI interface that I use for my TX81Z

could you let me know if I'm missing something here?

would be amazing to have this working!!

Hey,

Ok let me take another look at that. I thought had just solved this problem because it was working on another computer, and updating the midi port list perfectly... but somehow now it's not updating again. be back soon..

download and try again please!

hi jeroen - just downloaded the file again and tried the midi port list but still had the same issue unfortunately - same list of midi ports comes up as before... let me know if there's anything else i should do

try once more now please!

hi jeroen - still the same result unfortunately - midi ports not updating...

jeroen,
first thanks for taking the time to make this , so cool!
but..i too am having the same issue as mattsingmin.
i can trigger the program changes but that is it and the list is only showing :
Off
Session 1
Session 2
Launchpad Launchpad
Elektron TM-1 Elektron TM-1
from MAX/MSP 1
from MAX/MSP 1

eagerly await a fix as i cant wait to try this out.
thanks

oh if it helps im using live 9.1.1 on a imac 10.8.4

hey, i will look into it again soon.

it was made using Max5 and tested in live 8. The patch uses an external object lh_midiin and lh_midiout, which has a version for both max5 and max6. so i'm not sure if that could be a problem.. i know maxforlive in live9 works wih max6, so not sure if it will run max5 patches

Can someone using Live 8 / Max 5 confirm this editor works for them?

Hello. Use Live9Max. The same problem, do not work changing operators. how to install the device port?

try updating lh_midiin and lh_midiout objects
http://cycling74.com/toolbox/midi-inout-for-maxforlive/

i don't have ability to test it because i don't own live9/max6

Did anyone figure out how to fix this?

Really nice done & easy to use.

This will load in a 32 bit version of LIVE 9 but not in the 64 bit version. I can get it to load in the 32 bit version and change patches from the panel to the TX81Z but none of the other features work.

Would love an update this would be so fantastic

Cheers
Steve

Hi Steve

Good to know about 32/64 bit.

i will try to look in to it using demo versions of live9 and max6 since i don't own those yet.

some questions:
-do you see your midi ports popping up in the menu on the left?
-did you connect your TX both ways to the computer using the same port number?
-did you select your midi channel to match the TX (even if it's channel 1 and it looks like it's already on it)

-Jeroen


Been checking it on Live 9 (32bit) and works just fine here!
Make sure the following setting on the TX81Z are correct (Utility menu):

- Exclusive: ON
- P.change: COM
- Receive CH + Transmit CH should be the same channel.

let me know if that works for you.

Hi,
I am able only to change the program (preset) from m4l.

Running Live 9 with Max7.

Will appreciate any advice.

Thanks!

By the way, what is this port list? What should I choose?

Thanks.

Ok, looks like it relies on lh_midiin and lh_midiout objects which work only under OSX, not Win.. :(

hi, my tx81z says "midi buffer full" when i try to change the parameters, the only thing working is program change. any help? thanks!
i am on live8

Hi

First of all, thanks for making this! I've got it sort of working inside Max, but inside Live I don't see my MIDI device on the list. Inside Max I can select my MIDI device and it kinda works otherwise, but the load button doesn't work so the sliders & knobs are not updated with the values of the patch selected on the TX81Z. I can start editing them blindly, but it's not super useful :-P (Live 9 & Max 7.)

Please re-download and replace the old one, and give it another try. The midi port updating problem is common but it's hard to solve since it works on my own computer.. let me know if this works!

Mhhh, never mind, that won't be a solution.. I was able to recreate your problem on my system but couldn't repair it. If i load the old version of the editor my midi device list will even update live when i'm pulling usb cords out and back in.. honestly I don't even know how it does that..! I will do some research on other m4l devices and how they handle midi port list updating..

OK, I might have found what went wrong there, please re-download, try again and report back!

Hi Jeroen, I just downloaded your max4live device and I am also having a similar issue reported: I see "other" midi ports rather than my own. I tried to edit the device and typed in the device I am using, but it does not respond.
I've also looked into the lh_midiinoutV1.03 link you posted but I can't seem to use that since I am on Windows 7 Pro.
I don't think it's an issue with only your device, I think this may be a bug of sorts with Max and Live. It would not be a bad idea to contact support for either group. I tried loading a midi device from another company and it did not load any of my midi devices (which Ableton easily recognizes).
Once again, thanks for the editor, it would be AMAZING to have this working, let me know if I can help you test.. cheers! LVF

Hi Jeroen, I just downloaded your max4live device and I am also having a similar issue reported: I see "other" midi ports rather than my own. I tried to edit the device and typed in the device I am using, but it does not respond.
I've also looked into the lh_midiinoutV1.03 link you posted but I can't seem to use that since I am on Windows 7 Pro.
I don't think it's an issue with only your device, I think this may be a bug of sorts with Max and Live. It would not be a bad idea to contact support for either group. I tried loading a midi device from another company and it did not load any of my midi devices (which Ableton easily recognizes).
Once again, thanks for the editor, it would be AMAZING to have this working, let me know if I can help you test.. cheers! LVF

Windows won't work because lh_in and lh_out objects are not compatible. The midi port update problem i'm having a hard time with, i've copied it from another m4l device which was working well on my machine and it worked well here.. no not sure what's going on there..

this device does not work

Hi,

i tried your editor and got the same problems. I'm on live 9,m4l 6, osx11.11.5.

I really would like to get this working since it's the only editor i can use in ableton that supports sending and receiving sysex data. And it looks good and clean.

I got 6 circlons midi ports, probably yours ;)

Strange thing is, some people got it to work, i also found a altered patch degrader version of your m4l device. But in that device same problems, i get the midi interface names of the guy who altered it.

Any updates about this?

I would like to help if possible but, i don't know much about creating in m4l.

Greetings Chris!
Greetings Chris

The weird thing is that for me it updates the midi port menu even when i'm pulling usb cables live. For the rest of you it doesn't update and just has in memory the last midi configuration that was used before uploading it..

Maybe you guys could find another m4l device that uses a menu with midi devices that DOES work on your system, let me know which one that is and I can see how it works and hopefully make mine work..

Login to comment on this device.

[ browse device library ]